Combinatii cu aroma

Suferinta si luciditate


Cu totii am suferit. Din nimicuri, din cauza unor evenimente nedorite, din te miri ce. Despre luciditate nu stiu ce sa zic. In sensul ca, daca suferinta e ceva de care nu scapi, indiferent ca, crezi in destin ori nu, luciditatea s-ar putea sa te ocoleasca asa cum ai ocoli tu un ciumat, daca ai uitat sa te si cresti dupa ce te-ai nascut …

Suferinta e ceva normal. In sensul ca e ceva din viata omului. Cine crede altfel probabil nu a trait destul. Suferim atunci cand cineva ne paraseste, atunci cand suntem bolnavi, atunci cand cineva ne inseala … Din pacate sunt multe situatiile in care suferim.

Desi face parte din viata noastra a suferi inseamna altceva pentru fiecare. Ceea ce pentru mine poate reprezenta o catastrofa pentru tine poate fi “doar” un mic dezastru. Suferim in moduri diferite pentru ca suntem diferiti. Avem personalitati si feluri diferite de a percepe ceea ce e inauntrul nostru precum si ceea ce ne inconjoara. Dar cu totii suferim!

Nu stiu care din suferinte e “cea mai grea” pentru ca sunt anumite experiente prin care nu am trecut. Dar cu observatia de mai sus, cea mai grea e destul de relativ de … ales. Sunt suferinte in care vrei sa fii mai mult singur, suferinte in care ai vrea ca cineva sa iti fie alaturi … Desi e ceva ce nimeni nu isi doreste, se poate vorbi destul de mult despre asta.

Sa fii lucid inseamna sa fii constient de realitate. Rational. Ne putem da seama deci ca nu e ceva usor. Dar se mai intampla. Poate nu e un ideal in viata. Poate e mai placut sa fii mai mult romantic, optimist, pesimist ori in alt fel. Insa e un fel de a fi, pe care, fie ca vrem, fie ca nu vrem, il avem uneori.

Ce se intampla insa cand esti lucid in timp ce suferi ?
Asta deja “limiteaza” suferinta. In sensul ca nu putem vorbi de suferinta omului bolnav psihic, ori a omului care e atat de suferind – sau atat de bolnav – incat e o chestiune de timp pana se va sinucide.
Poate gresesc, dar nu pot face o corelatie intre luciditate si tendinte sinucigase.

Nu poti dormi, esti furios, te simti dezamagit, inselat, furat. Esti mai mult decat irascibil, simti ca nu poti respira, stomacul ti se strange, vrei sa fugi, ceva cade pe tine, iti simti inima batand undeva in esofag, tipi, plangi, ai impresia ca durerea te invinge, suferinta ta e singurul lucru existent in lume, vrei sa lovesti, sa cazi fatal, sa te ridici si sa cazi iar.

Toate astea (si multe altele) in timp ce esti lucid!

Lucid inseamna sa stii ca suferinta ta, in felul in care te omoara secunda cu secunda, va deveni neletala cu timpul. Sa stii ca e o chestiune de timp pana cand vei putea trai din nou. Sa realizezi ca trebuie sa iti ocupi mintea cu ceva, altfel esti doar o leguma. Sa reconsideri fiecare clipa de timp liber pentru ca tu nu mai ai acum timp liber. Ai doar timp in care incerci sa nu te gandesti la suferinta ta! Stii ca mori pentru a te renaste, la un anumit moment dat. Stii ca viata ta e in pericol si trebuie sa rezisti. Stii ca sa rezisti e o chestiune de luciditate!

Atunci cand esti lucid in suferinta e asemanator cu a-ti face o operatie asupra inimii, fara anestezie. Iei bisturiul, si pentru ca esti singur – nu stiu pe nimeni care sa fi suferit cu cineva – il sterilizezi. Desenezi apoi linia pe care trebuie sa tai. Asezi tifonul strategic incat sa prinda cat mai mult din sange. Incepi usor sa tai pielea. Simti bisturiul rece pe piele in constrast cu sangele cald care tasneste. Simti fiecare taietura, fiecare atingere a carnii. Iti vine sa urli dar esti cumva mut. La un moment dat realizezi ca tipi. Singur! Pentru ca nimeni nu te aude. Realizezi ca, chiar daca te-ar auzi, nu te-ar intelege.
Stergi sangele si continui. Cu un sadism demn de filmele de groaza.
Cu o sfortare sora cu nebunia iti departezi coastele. O zaresti! O vezi cum bate! Ea! Singura vinovata pentru tot ceea ce se intampla!
O privesti asa cum calaul isi priveste victima. Iti vine sa o strangi in pumn sa o opresti. Dar suferinta nu are un buton pe care apesi si ea dispare. Nu are o inima pe care o poti opri. Are dansul ei sadic, atragator si dispretuitor. Nebun, criminal si datator de viata.

Cosi taieturile. Stii ca vor ramane cicatrici. In mod ciudat ele iti dau valoare. Pielea ta nu va mai fi niciodata la fel. Iar daca isi va reveni va ramane intotdeauna amintirea! Ori lectia!

Cand esti lucid in suferinta esti un monstru. Un monstru care iti chinuie persoana. Stii ca suferinta se va estompa cu timpul, stii ca vei incerca si poate vei reusi sa uiti mare parte. Esti constient ca e o chestiune de timp. Dar pana atunci, iti vei face zeci de operatii asupra inimii … fara anestezie!


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.