Despre oameni

Altruismul extrem


Se intampla sa intalnim oameni care sunt altruisti. Ramanem atunci profund impresionati ca o persoana poate sa vada si altceva decat propriul interes, mai ales in lumea plina de ignoranta si egoism in care traim.

Ce este insa altruismul extrem ?
Ca in orice altceva si in a fi altruist se poate exagera. Te poti gandi cum poate cineva care se poarta plin de bunatate sa exagereze. Ei bine, afirmatia trebuie pusa intr-un context ca sa fie adevarata. Insa exista si contextul …

Din nu stiu ce motiv imi este mai usor sa vorbesc despre dragoste si sa dau exemple care implica relatii pentru a spune ce am de spus. E bine insa de stiut ca relatie nu inseamna doar o relatie de iubire cum este cea intre sot si sotie. O relatie, inseamna orice raport pe care il ai cu o alta persoana. Pot exista deci relatii de amicitie, de iubire, de dusmanie daca vrei.

Sa presupunem ca cineva iti spune ca nu poate avea o relatie – de iubire 🙂 – cu tine pentru ca stie ca iti va face mai mult rau decat bine in felul asta. Motivele nu intereseaza – poti inventa daca vrei – stim doar ca ele exista, si persoana noastra e convinsa de lucrul asta. Adica de faptul ca ti-ar fi mai mult rau decat bine. Pentru ca scenariul sa fie mai complex, si deci mai realistic, sa ne imaginam ca ambele persoane sunt indragostite, adica si tu si “cineva” aveti sentimente puternice unul pentru celalalt.

Probabil majoritatea ar considera lucrul asta un gest foarte altruist. Esti indragostit de o persoana, ea e de tine, dar nu vrei sa ii faci rau. Drept urmare iti iei sentimentele si mergi sa suferi undeva in alta parte. Dar nicidecum in bratele persoanei iubite. Trebuie sa ai ceva curaj ca sa faci asta. Mai trebuie insa sa fii si putin naiv.

Asta nu se cheama altruism, ci altruism extrem. Si motivul pentru care e extrem e simplul fapt ca nu traim intr-o lume ideala. Lasand deoparte faptul ca idealitatea este subiectiva la fiecare dintre noi, ea este o utopie.
In momentul in care totul in jurul tau este perfect, nu exista ignoranta, egoism, rautate (a se completa cu multe lucruri urate care exista in lumea noastra …) sa fii egoist este un pacat capital. Un lucru de nepermis. Singura modalitate in care poti fi e altruist. La extrem!
Dar nu traim intr-o lume ideala! Nici macar lumile noastre interioare nu sunt ideale. Traim inconjurati de egoism. Speram in fiecare zi la persoane care sa ne doreasca binele, sa ne vrea pentru ceea ce avem de oferit si nu pentru ceea ce pot obtine de pe urma noastra. Cautam disperati bunatatea, dragostea, o privire omeneasca in ochii celor din jurul nostru …

Si atunci stau si ma intreb: intr-o astfel de lume, atunci cand iubesc si sunt iubit, e bine sau nu e bine sa fiu altruist ? E potrivit sa fiu egoist si sa imi traiesc iubirea sau e nimerit sa fiu altruist si sa refuz iubirea ?
In momentul in care faci unele lucruri singur te simti invingator. Dar in momentul in care inveti sa faci anumite lucruri cu o persoana iubita alaturi nu vor mai exista doua lumi. Ci doar una.

Daca reusesti sa imparti cu cineva de la o bucata de paine pana la o mare durere, indiferent cat de greu este, devii alt om. Acea satisfactie, acea implinire nu au prea multe in comun cu umanitatea banala, cunoscuta majoritatii coplesitoare.
Dar pentru un astfel de egoism e nevoie de si mai mult curaj …


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.